Alfa nummer 14: Giulia Veloce!

Hét getal van afgelopen week was zonder twijfel 14. En nee, Johan Cruijff heeft er niets mee te maken! Enkele dagen geleden leverden wij namelijk de 14e (!) Alfa Romeo af aan volbloed liefhebber Piet uit Genemuiden. Een getal om trots op te zijn!

Rode draad

Minstens zo het vermelden waard is het aantal vuurrode exemplaren dat hieronder valt. Of, om in Alfa-taal te spreken, het aantal Rosso Alfa’s. De teller staat sinds kort op 13. Slechts één keer viel Piet dus voor een andere tint. Een unicum!

Zijn eerste Alfa kocht hij in 1973: een gebruikte Giulia in het blauw. Deze kan worden beschouwd als ‘proefmodel’. Daarna kocht hij immers alle auto’s nieuw, waardoor hij alle vrijheid had in het kiezen van een kleur, en viel hij keer op keer als een blok voor de vurige Rosso Alfa tint!

Piet wist ons zowaar te vertellen dat in de jaren '70 een meerprijs van 165 gulden voor Alfa’s rode gloed werd gerekend, om de kleurstelling exclusief te houden voor de échte puristen… Dat wetende kunnen we gerust stellen dat Alfa Romeo letterlijk én figuurlijk de rode draad door Piet zijn leven is.


Schaamrood op de kaken

Echter, hoe trouw Piet ‘ons’ Italiaanse merk ook is, we konden niet voorkomen dat hij zich twee keer liet verleiden door een bolide met een andere nationaliteit. Heel even leek het gras aan de overkant groener indertijd zijn Alfa 75 in 1993 niet naar behoren liep, en hij eenmaal aangekomen bij zijn dealer in Zwolle een compleet lege werkplaats en showroom aantrof, als gevolg van een faillissement.

Uit pure frustratie kocht hij diezelfde dag nog een Mercedes-Benz E-Klasse. Plaatsgenoten uit Genemuiden reageerden verontwaardigd toen ze Piet vreemd zagen gaan. Nota bene met een Duitser! Er werd hem verzocht om zichzelf, met de Benz, eens goed in de winkelruit te bekijken, en de vraag te stellen of het wel goed met hem ging… Het enige rood dat Piet nog zag was het schaamrood op de kaken!


Snelle leerling

De tweede keer dat deze, zeer gerespecteerde Prins klant ‘over de schreef’ ging was in 2015. In dat jaar was zijn tweede Alfa 159 3.2 aan vervanging toe. Er was op dat moment nog weinig bekend over de komst van opvolger Giulia, waarna Piet opnieuw besloot het Italiaanse temperament te verruilen voor Duitse degelijkheid.

Ditmaal was het een BMW 420i die ervoor zorgde dat Piet afstand deed van zijn grote liefde. Naar eigen zeggen ‘een fantastische auto, maar zonder het gevoel wat elke voorgaande Alfa hem gaf’. Ach, ‘fouten’ zijn er om te herstellen. En je maakt ze om van te leren. Gelukkig bleek de fout niet onherstelbaar. En Piet is een snelle leerling... Zo bewijst hij met zijn meest recente aanwinst: een hagelnieuwe Alfa Romeo Giulia Veloce. Inderdaad, gespoten in Rosso Alfa!


Plaatselijke vergrijzing

De Alfa-gek van Genemuiden is dus helemaal terug. En hopelijk is hij dit keer gekomen om te blijven. Eén ding is zeker: deze ras-Alfist heeft het Alfa-hart al 44 (!) jaar op de juiste plek! Dat kunnen alle bewoners uit het Overijsselse plaatsje beamen.

In de afgelopen tientallen jaren zijn zij gewend en verknocht geraakt aan de rode gloed waar Piet tot op de dag van vandaag verantwoordelijk voor is. De aanschaf van de donkergrijze BMW werd hem dan ook niet bepaald in dank afgenomen. Genemuiden begon zich plotseling zorgen te maken over de vergrijzing van hun stad, alsmede het grauwe straatbeeld. Een beetje kleur kan uiteraard geen kwaad, zo vindt ook Piet. En dus werd de knalrode Giulia warm onthaald door zijn plaatsgenoten.


Giulia onthulling bij de kroeg

Inmiddels gaat het goed met Piet. Sinds afgelopen week kan hij zichzelf weer recht in de winkelruiten aankijken. Hij vierde dit feit uitgebreid onder het genot van een biertje en een bitterbal, tijdens zijn eigen onthulling van de Giulia aan de inwoners van Genemuiden. Ver hoefde hij daar overigens niet voor te rijden; Piet zijn garage zit direct naast de beste stamkroeg van de stad gevestigd.


Alfa-bloed

Piet liet optekenen voor Wim Prins te hebben gekozen, omdat hij het belangrijk vindt dat de mensen die bij een dealer werken net zoveel rood Alfa-bloed door hun aderen hebben stromen als hijzelf. Als we Piet mogen geloven herkent hij een echte Alfist uit duizenden.

“Bij Prins kun je heerlijk over Alfa’s kletsen. Dat viel mij ook op tijdens de introductie van de Stelvio. Het zijn stuk voor stuk allemaal liefhebbers!”


Favoriet

Van alle 14 wijst Piet de Alfa 156 met 2.5 V6-motor aan als zijn persoonlijke favoriet. Of de Giulia Veloce die favorietenrol straks gaat overnemen? Over een half jaar weten we het antwoord… Dan gaan we het deze Alfa-gek nog eens vragen!